Tomato nastavlja rat cijenama – bumerang se odbio, nova cijena je 0,24kn/min

Tko kaže da je televizijski program dosadan? Jedini je problem što obično dolazi u serijama od 30 sekundi. Moram priznati da mi je u zadnje vrijeme poseban gušt gledati TV, upravo zbog oglasa u kojem se prvenstveno 2 operatera iz naslova bore za svaki komadić tržišnog kolača.
 

Najjeftinije i točka

 
Iskreno, na Tomato nikad nisam obraćao previše pažnje, što je zapravo iz aspekta marketinške analize, velika pogreška; jer samo iz razloga što dotični davatelj usluge očito ne cilja na tržišni segment u kojem se nalazi moja malenkost, ne znači i da je „loš“. Dok su si neki operateri u segmentu uzeli prilično težak i pomalo oksimoronični zadatak pružanja kvalitete s niskom cijenom, Tomato je barem uvijek bio iskren i izravan – najjeftiniji razgovori, bez ikakvih kompromisa.
 
TELE2 je s druge strane švedska tvrtka, koja uz švedsko tržište posluje i na tržištu Nizozemske, Njemačke, Austrije, Rusije, Estonije, Litve, Latvije i Norveške, te naravno Hrvatske, gdje se nastoji probiti cjenovnom penetracijom, jer kao treći operater (kronološki gledano) jednostavno nije imao drugog izbora.
 

Oni koji baš i nisu u toku možda neće znati da je TELE2 nedavno odgovorio na do tada najjeftinije cijene razgovora od 0,28 kuna po minuti (koje je naravno držao Tomato), sa 0,25 kn/min. Iako je cjenovna shema bila puna raznih „caka“, brojka 0,25 zaista je privlačila pažnju, pa ju je Tomato odlučio „ispraviti“.
 
I dok je TELE2 u međuvremenu radio „revolucije“, te u smislu marketinške strategije pomalo šarao, kao da nije sasvim siguran što točno želi ponuditi; Tomato je cijelo vrijeme komunicirao jedno – najjeftinije razgovore, stoga ovakav potez zaista nikoga ne bi trebao ostaviti začuđenim.
 

Big mašin

 
YouTube Preview Image

Nova cijena je 24 lipe - koliko će ostati?

No vratimo se mi na TV oglase. Jeste li primijetili bumerang u reklami za TELE2 s kojim se ruše cijene u rangu od 0,28 od 0,25? Vrlo sličan se bumerang pojavljuje i u spotu od Tomata, no ovaj se odbija od 0,24 kn/min :)
 
Vrlo često u razgovoru s kolegama čujem frazu „ali u Hrvatskoj je zabranjeno komparativno oglašavanje“, no to zapravo nije točno. Zabranjen je onaj podli način komparativnog oglašavanja, kakav se može vidjeti primjerice u Americi, a naš ga Zakon o zaštiti potrošača definira kao:
 
 

Članak. 89.
(4) Komparativno oglašavanje jest svako oglašavanje koje, u svrhu promocije nekog proizvoda ili usluge, izravno ili neizravno upućuje na konkurenta na tržištu, odnosno koje, izravno ili neizravno upućuje na konkurentski proizvod ili uslugu.

 
Odnosno, dopušta ga…
 

Članak 90.
(2) Komparativno oglašavanje dopušteno je samo uz ispunjenje pretpostavki iz članka 92. stavka 1. ovoga Zakona.

 
Članak 92.
Komparativno oglašavanje dopušteno je: (jedna od točaka)
 

– ako ne obezvrjeđuje konkurenta na tržištu, njegove aktivnosti, njegove proizvode, njegove usluge, njegove žigove ili zaštićena imena

 

Da OK, možda se nećemo nagledati reklama kao Ameri za vrijeme famoznih Cola-wars-a, ali možda je ovako i slađe. Sad kad bi netko samo ponudio raspored programa sa vidno označenim reklamama :)

 
A što vi mislite? Hoće li u TELE2 odgovoriti na novu cijenu?