Vidi Web Top 2009

Časopis VIDI već jedanaestu godinu za redom organizira Vidi Web Top 100, nacionalnu nagradu za najbolje hrvatske web stranice, koja je uz Webby Awards, jedna od najstarijih takvih nagrada na svijetu. Dodjela spomenutih nagrada odvija se u sklopu Vidi Awards koji u sebi utjelovljuju još i ICT Gold, Vidi e-novation, te Premjerkinu web nagradu. Krenimo redom

ICT gold nagrada je koju dobiva tvrtka koja je na najpametniji način investirala u ICT u zadnje 3 godine. Nagradu je odnjela tvrtka Div d.o.o. koja je trenutno vodeći proizvođač vijaka u Europi. Središte tvrtke nalazi se u samoboru a posebno je pohvalno što je središte proizvodnje u Kninu, i to u bivšoj tvornici vijaka TVIK. Ova je tvrtka u periodu od 2006. Do 2008. Uložila preko 700 tisuća kuna. Predsjednik tvrtke u svom je govoru naglasio kako im je samo kontakt putem weba donio neprocjenjivu konkurentsku prednost. Drugu nagradu odnijela je tvrtka Viviera d.o.o., a treću Janaf.

Da je Vidi e-novation najjači je od spomenutih natječaja, govore samo imena iz stručne evaluacijske komisije. Pobjednik ove kategorije morao je zadovoljiti zahtjevne kriterije poput inovativnosti, tehničke izvedenosti, poslovnog i proizvodnog potencijala, te društvene koristi. Nagrada se podijelila u potkategorijama : tvrtke, akademske institucije, te fizičke osobe.

Nagradu u potkategoriji tvrtke odnio je Geanium, fenomenalno interaktivnu kronološku vizualizaciju koja služi za analizu, prikaz i uspoređivanje podataka sa vremenskom i prostornom dimenzijom. Sustav je dostupan od rujna ove godine, a već je predstavljan na nizu svjetskih konferencija koje se bave ovakvim inovacijama. Drugo mjesto pripalo je Brightcore-u, sustavu za inovativno upravljanje zgradama, dok je treću nagradu odnio već svima poznati Trillenium.

Kod akademskih institucija, prvu nagradu osvojio je FER sa svojom inteligentnom tražilicom CADIAL. Riječ je o naprednoj tražilici svih zakonodavnih dokumenata Republike Hrvatske. Ova je tražilica također osvojila i Premijerkinu web nagradu.

U kategoriji fizičke osobe, pobjedu je odnio Myro, digitalni modni savjetnik u trgovini.

[ad#ad-2]

Vidi Web Top 100

Korporativne stranice – Encian.hr

Mediji, novosti, oglasnici – Moj.tv

Vladine organizacije i državne institucije – Carnet.hr

Znanost, obrazovanje i kultura – Linuxzasve.com

Mobilni web – m.dnevnik.hr

MTV Hrvatska – mtv.com.hr

Community servisi – lilazilla.crozilla.com

Kategorija web promocije bila je svojevrsna promocija za sebe. Stručni žiri je ocjenio da niti jedna web promocija u Hrvatskoj ne zaslužuje u ovome trenutku ovu prestižnu nagradu. Nažalost, moram nadodati da se s ovime i slažem. Nadajmo se samo da će ovaj promotivni akt potaknuti naše oglašivače da se trgnu i konačno uđu u 21. stoljeće.

I na kraju dolazimo do kategorije blogova. Kao što sam napomenuo prisutnima na svečanosti, ja sam zapravo mala beba hrvatske blogosfere. Kada sam prije nepuna 3 mjeseca počeo s blogom, nisam ni sanjao o ovoj nagradi, čiji mi dobitak zaista jako puno znači. Kao što u linku gore piše, počeo sam pisati jer sam jednostavno htio svoja mišljenja u određenim domenama koje me zanimaju, podijeliti s ostalima. Blog prvenstveno shvaćam kao alat za učenje, ali i kreativnost. Iako su me u katalogu polaskali da mi je blog ažuran, mislim da u ovom segmentu ima mjesta za najviše napretka, pa ću se od sada, potaknut nagradom za koju se najiskrenije nadam da je opravdana, potruditi biti još ažurniji.

Nominirani su u kategoriji blogovi bili i moji kolege koje jednostavno ne mogu izostaviti.

Mihael Šanko

Izvrstan bloger iz Novalje, koji blog piše od travnja, i već je skupio više od 50 kvalitetnih članaka za ljubitelje tehnologije svih oblika i primjena. Posebno mi se sviđa što s vremena na vrijeme ubaci poneku vrlo korisnu recenziju.

Denis Avdagić Blog

Blogira već više od dvije godine. Ne piše puno, ali piše kvalitetno i time daje svoj doprinos Hrvatskoj i regionalnoj on-line zajednici.

Tomislav Buza

Nominiran sa čak dvije stranice (tomislavbuza.com i ajmonaspiku.com) prava je hrvatska “blog mašina.” Iako se u njegovoj arhivi vidi rupa od skoro godinu dana, zadnjih nekoliko mjeseci gotovo svakodnevno objavljuje čak i nekoliko članaka dnevno. Unatoč kvantiteti, uspješno zadržava kvalitetu i čitkost, što je kod bloga realno i najbitnija.

Ire’s corner office

Svoj blog ažurira još od davne 2004. godine. Između ostaloga piše o SF-u, ali i o knjizi kao pomalo mitskom pojmu u Hrvata. Posebno mi se sviđaju neki sitni detalji u dizajnu weba, poput to-do liste J

Rozakoza

Simpatičan, ja bih rekao portal, koji svakodnevno ažurira 20 (valjda sam točno izbrojao :D) “geeketa”. Vrlo originalan i zabavan koncept. (ako klikćete na link obucite se jer kod njih pada snijeg ;) )

Gadgeterija

Nisam se mogao načuditi kada mi je sam autor bloga na moje pitanje „e kad si ti ono dobio nagradu? 2007?“ odvratio sa „nisam još“. Sjetimo se samo blogmaratona, ali i činjenice da nam svakim danom (kao što u naslovu bloga i piše) donosi zanimljive informacije o novim, kako on kaže, gadgetolikim pojavama.

Na kraju moram napomenuti da je moj kolega tviteraš Ivan Galgoci odnio pobjedu u prestižnoj kategoriji „Znanost, obrazovanje i kultura“ svojim odličnim webom „Linux ua sve“.

Sve u svemu bilo je ovo jedno divno iskustvo, u kojem sam nadam se potakao i kojeg pasivnog čitača da pokrene nešto svoje. Ovom prilikom zahvaljujem se svima onima koji me čitaju, a posebno onima koji pri tome i komentiraju.