Budućnost oglašavanja

Sami smo svjedoci generiranja potpuno novog načina oglašavanja – takozvanog marketinga socijalnih mreža, nečega što prije samo nekoliko godina nije ni postojalo. I dok marketari pokušavaju odgonetnuti, kojim kanalima i kako komunicirati, ja sam se na trenutak zamislio, razmišljajući kako bi to moglo biti u budućnosti.

Hoće li moj otac za 10 godina još uvijek kupovati “Večernjak” i radosno noktima strugati svaku od silnih strugalica u nagradnim igrama, ili ce u budućnosti to sve simulirati do najsitnijih detalja izprogramiran touch-screen čija ce proizvodnja tada koštati manje od dolara. Čitao sam negdje da je već izumljen ekran tanak poput lista papira, koji je čak i iznenađujuće jeftin. Ako je to danas tako, možemo li u budućnosti zaista očekivati da nas usred čitanja novina omete audiovizualni oglas, bez mogućnosti zippinga i zappinga.

Zasigurno sad mislite – “ma… u budućnosti neće biti više novina”, ali čak i najveći zaljubljenici u tehnološke naprave vole uz jutarnju kavicu prolistati „opipljive“ novine. Ako iz nekog razloga novine kao takve i nestanu, vjerujem da ce se ubrzo vratiti kao i neki modeli Ray Ban naočala, gramofonskih ploča i Lomo foto aparata.

No što je s ostalim oblicima oglašavanja? Već sam u svojim postovima pisao o mobilnom oglašavanju, i njegovoj velikoj ulozi u samoj koncepciji oglašavanja. Dok su se do sada trošila enormna sredstva za istraživanje tržišta, mobilno oglašavanje to već ima implementirano u svojoj srži, tako da se oglasi mogu doslovno 100% točno plasirati.

Što se radija i televizije tiče, mislim da ce se njihova budućnost zasnivati na međusobnom stapanju u jedan medij koji ce zaživjeti, zapravo već živi, na internetu. Live televizija gledati ce se u puno manjoj mjeri zbog mogućnosti pregledavanja bilo kojeg sadržaja u bilo koje vrijeme. No to neće dovesti do opadanja kvantitete oglasa. Naprotiv, i sami već znamo da velika većina podcastova u sebi ima implementirane oglase koji se uporno vrte na početku svakog video klipa, pa makar oni trajali i manje od 2 minute. Drugim riječima, video oglase ćemo još gledati dugo vremena.

[ad#ad-2]

Najviše ce se novina po mom skromnom mišljenju dogoditi u vanjskom oglašavanju i to uvođenjem holograma. Iako nam pojam holograma djeluje jako futuristički, riječ je o tehnologiji koja nam je već danas dostupna. Za prikaz slike potrebni su posebni projektori koji projiciraju sliku u 4K razlučivosti (dvostruko veća full HD-a). Neke tvrtke ga već koriste pri važnijim prezentacijama, ali zbog korištene opreme i troškova postavljanja (npr. folija koja se pri projekciji koristi jednokratne je uporabe) hologrami su danas još uvijek daleko preskup način promocije. Ipak, razvojem tehnologije i novim inovacijama u ovom polju, zasigurno ce omogućiti da nam pažnju odvraćaju 20 metarske boce Coca-Cole po kojima prividno pužu velike kapljice kondenzirane vode naglašavajući činjenicu da je boca hladna, vani je toplo, a vi ste žedni.

Sve u svemu sigurno je jedno. Minimalni prag percepcije se zbog sve više raznih informacija koje pokušavamo percipirati, svakim danom diže, stogaće analogno tome oglasi definitivno morati postati inovativniji i zanimljiviji.