Vjesnik.hr konačno je redizajniran, što o njemu misle profesionalci?

Možda i najčitljiviji hrvatski dnevnik, konačno je dobio toliko potreban redizajn svog web izdanja. Domena vjesnik.hr registrirana je još u dalekom siječnju 1999. godine, a sama web stranica nije desetak godina skoro uopće mijenjala svoj dizajn (ako se uopće mogao tako nazvati).
 
Sve do jučerašnjega jutra kada se Vjesnik.hr probudio s webom koji takvom dnevniku i priliči. Sam dizajn nije ništa specijalno i kada bi krenuli cjepidlačiti (zbog toga sam i pozvao popularnog #twdoc-a Gorana :) ) mogli bi nabrajati u nedogled, ali s druge strane ovaj dizajn neusporedivo je bolji od prijašnjeg, prvenstveno sa stajališta korištenja.
 

Vjesnikov dizajn kroz 10 godina gotovo se nije mijenjao - sve do jučer

 
Nerado priznajem da još i dan danas prečesto odlazim na 24sata.hr prvenstveno zato jer imaju oku ugodan dizajn koji se lako čita. No s druge strane, zbog karakterističnog sadržaja imam sve više probavnih smetnji.
 
Večernji je solidan izbor, no i on previše počinje naginjati Jutarnjem i Indexu, kod kojih vam ni šesterojezgreni procesor ponekad neće biti dosta za progutati sav sjaj beskrajnih bannera koji vas doslovno napadaju svaki puta kada pokušate zaviriti na sajt, a i sama kvaliteta sadržaja sve se više narušava od strane anonimusa koji tako neprestano isplivavaju na medijsku površinu i imaju nesavladivu potrebu javnosti priopćiti s gdje su bili, s kim su se družili, i ono najvažnije – s kim su trenutno u zavadi.
 
Vjesnik nikada nije imao takvih problema i upravo zbog toga sam presretan da konačno mogu doći na jedan oku ugodan web na kojem mogu pročitati ono što je bitno. Istina, duže vrijeme postoji takozvano e-izdanje, što je svakako pohvalno, ali “nije to-to”.
 
Osobno često napominjem kako smatram da “fancy” dizajn nije baš pretjerano bitan, te da ćete čitatelje steći prvenstveno kvalitetnim sadržajem, no Vjesnik je pravi primjer da dobar sadržaj s druge strane opet ne znači ništa ako nemate barem “pristojan” dizajn sa iskoristivim sučeljem.
 
Kako ne bih previše “trkeljao” u domeni koja mi nije struka (osim ponešto iskustva kojeg imam s vlastitim blogom i njegovim dizajnom), priupitao sam za mišljenje dvojicu uspješnih hrvatskih dizajnera, Lucijana Blagonića i Gorana Peuca. Evo što spomenuti dvojac misli.
 

Novi dizajn internetske stranice Vjesnika nije posebno moderan, no sasvim je solidno odrađen, i što je najbitnije – funkcionalan. Naglasak je stavljen isključivo na sadržaj što se može primjetiti i kroz minimalistički dizajn (meni se osobno sviđa), a sam sadržaj je dobro prezentiran kvalitetnim odabirom tipografije i pravilnom uporabom whitespacea.
 
Bilo bi dobro dodatnim grafičkim elementima istaknuti bitne stvari (npr. citate u člancima), i tu svakako ima dosta prostora za poboljšanje. Interesantno je da je društveni aspekt (dijeljenje članaka na društvenim mrežama primjerice) nenaglašen. Sudeći po trenutnim trendovima gdje razni novinski portali u prvi plan stavljaju multimediju i društvene mreže, Vjesnik je očito odlučio predstaviti dizajn koji će i za nekoliko godina izgledati pristojno i funkcionalno, iako statično – kao svojevrstan spomenik tiskanom izdanju.

 

Link „home“ bi trebalo biti u glavnom meniju, ne izbačen gore. „News portal“ je nepotrebno napisati ispod logotipa (nitko neće zamjeniti Vjesnik.hr sa primjerice porno sajtom). Ticker je trzav, trebalo bi korstiti neku fluidniju Javascript komponentu. Možda ovaj glavni blok na naslovnici nije dovoljno naglašen, nekako nije dosta “jak”, ali to je do njihove uređivačke politike. Možda im ne treba neki SENZACIONALNO VELIKI blok sa slikom (kao recimo 24sata), dosta im je ovak. U čitanju članka je font 13pixela jednostano premalen postao, ali to je globalni problem. 13px više nije dovoljno, 14 ili 15 su minimum. Stvari moraju biti čitke, ali osim toga postoji problem da većina laptopa sada dolazi sa finim ekranima, sa HD rezolucijama na 17“ dimenzijama, i onda su slova jednostavno premalena.
 
Naravno, zamjerka je da su sve podnaslovnice iste, što god da klikneš u glavnoj navigaciji dobiješ isti layout. Search je bezveze napravljen, vidi se da je to bila “zadnja rupa na svirali” (ono, kad su zgotovili sve onda se netko sjetio „e da da treba nam i search“). Registracija ne radi – klikom na link ništa se ne događa.
 
Sve u svemu, to su neke sitnice, ništa kardinalno.
 

 
Dakle generalno, Vjesnik je definitivno postao čitak i u vizualnom smislu. Sljedeći je korak liječenje još ovih nekoliko “dječjih bolesti”, u koje prvenstveno spada integracija sa sve popularnijim društvenim mrežama.
 
Hoćete li sada, kada je dobio ljepše lice, više čitati vjesnik.hr? Ja sigurno hoću!