Zašto je Volkswagenova reklama s Bubom neusporedivo bolja od one s Darth Vaderom

Još i prije Super Bowla, ali puno više poslije njega; puno se prašine diglo oko čuvenog TV spota sa Darth Vaderom. Gotovo da nema oglašivačkog bloga gdje se on nije spomenuo, a mnogi su, poput domaćeg t-portala, bez razmišljanja izdvojili samo spomenutu TV reklamu.
 

 
VW je inače na ovom “oglašivačkom festivalu”, o kojem sam već pisao u prethodnom postu, nastupio sa dva oglasa – Darth Vaderom i Passatom, te novom VW Bubom koja potpuno neopravdano još uvijek leži u sjeni iako je, oglašivački gledano, neusporedivo bolja reklama od ove sa Star Wars ikonom.
 
Ovu činjenicu potkrepljuje i najvažniji element oglašavanja – povezivanje s markom, te kasnije iz toga izvedena i pamtljivost cijele reklame.
 
Spot Sa Darth Vaderom to jednostavno nema. Prosječan promatrač nakon par mjeseci neće više imati pojma o kojem se proizvodu radi. Sjećati će se samo simpatičnog klinca, nezainteresiranog psa, te eventualno lutke i stroja za vježbanje. Znati će da se radi o automobilu, ali kakvom? – to je već druga priča.
 

 
No čak da je i pamtljivost spota na neki način olakšana, javlja se i drugi problem – nema nikakve poveznice proizvoda koji se pokušava oglašavati i same priče spota. Prođimo zajedno spot još jednom:
 
Nakon što simpatični klinac obučen u Darth Vader odijelo ne uspije „silu“ primijeniti na struju za vježbanje, psu i lutki, dolazi do „nekog“ automobila na kojemu pokuša isto što mu do sada nije uspjevalo. U tom trenutku otac kroz kuhinjski prozor zaključa automobil daljinskim upravljačem, na što mali Vader oduševljeno poskoči.
 
Ovo zadnje mi je ujedno i naj-WTF dio. Daljinsko zaključavanje – zaista?! Tu „tehnologiju„ imali su prvi modeli Renault Clia prije 20 godina! Zar zaista ima smisla oglašavati jedan od najsofisticiranijih automobila srednje klase u svijetu, na ovakav potrošen način. Da Passat jedini nudi zaključavanje automobila na daljinsko upravljanje, ova bi priča imala smisla, ali ovako… (pogledajte P.S.)
 
S druge strane, spot od VW Bube je naprosto fenomenalan. Prati bubu (mislim da simboličnost i onim malo sporijima ne trebam posebno naglašavati) koja uz zvuke rock glazbe juri kroz džunglu. Za njom se radoznalo, čak i s nekom dozom strahopoštovanja okreću druge životinje, sve dok na kraju silueta ne otkrije o čemu se zapravo radi (sjetimo se kako su protivnici McDonald’sa siluetu uspjeli potpuno krivo upotrijebiti).
 
Za godinu dana, rijetki će se sjećati da se pored simpatičnog malca u spotu pojavljuje i VW Passat, no Bube će se zasigurno većina sjetiti – a to zapravo i je glavna poanta TV oglasa.
 

(Inter)web 2.0

Kad se povuče crta, na kraju ispada da je reklama sa Bubom teoretski gledano jedna od boljih na Super Bowlu. U žargonu često griješimo govoreći „kako je fenomenalna ova reklama“. Tu radimo čak dvije greške.
 
Prvo – kao što sam već pisao (a kasnije pregazio sam svoje riječi zbog bolje pozicije na tražilicama :D) riječ reklama ima sasvim drugačije značenje od onog kojeg inače u jeziku koristimo. Iskreno nisam siguran koji termin bi bilo pravilno koristiti: TVC, TV spot, TV oglas…
 
I drugo – pojam dobra reklama promatrač često veže uz pojam kratkog filmića koji mu daje što veću dozu zabave, što je u ovom kontekstu potpuno krivo, jer kao što sam kroz članak pokušao obrazložiti – ovo s Darth Vaderom je sve, samo ne dobra reklama (TVC, TV spot, oglas…).
 
Na kraju ispada je VW oglašavao Star Wars, a ne jedan od svojih najboljih modela. Iskreno govoreći, sami su si krivi jer su namjerno nekoliko dana prije Super Bowla objavili teaser spota (da je ovo netko napravio prije 10 godina, proglasili bi ga ludim) na svom inače jako kvalitetno održavanom blogu, te tako stvorili ogromnu dozu publiciteta oko nečega što im na kraju neće baš previše koristiti.
 
S druge strane za spot s Bubom, teaser bi bilo puno teže napraviti. Inače, trenutno je spot za Passat pogledalo preko 24 milijuna gledatelja, dok onaj s Bubom nije ni tri. Pomalo ironično, čak i kad zanemarimo sve napisano i pogledamo samo činjenicu kakav je impresivan CGI korišten u tom spotu, naspram onog s Vaderom. U kompleksnost izrade spota možete se uvjeriti u članku od Plana B.
 
Ukoliko još niste, originalne spotove možete pogledati ovdje:
 
I mali naputak: Da imam dućan koji između ostaloga prodaje male kostime Darth Vadera, opskrbio bih se zalihama pod svaku cijenu.
 

 

 
P.S. Postoji mogućnost da otac u spotu koristi dugme namijenjeno daljinskom paljenju automobila (ograđenog u neke modele radi većeg komfora u nepovoljnim vremenskim uvjetima), ali nekome tko spot gleda na brzinu to nikako neće biti jasno, jer na automobilu samo zatrepere žmigavci, čuje se motor, ali u sljedećoj sceni zvuka ponovo nema…
 
Koji se spot vama više svidio?