Znakovi na ambalaži – prvi dio

Jučer sam počeo pisati o ambalaži s jednim laganim, uvodnim postom, koji mnogima vjerojatno nije donio previše novih informacija. Danas, prema obećanju od jučer, nastavljam sa dijelom koji tradicionalno potrošačima tvori veliku nepoznanicu – znakovima na ambalaži.

 

Znakova na ambalaži ima zaista mnogo, i nemoguće ih je navesti u jednom članku, pa čak i knjizi. Stoga sam odlučio navesti u ovom članku samo par najosnovnijih primjera, koje većina potrošača (uključujući i moju malenkost prije par tjedana) još uvijek ne znaju.

 

Možda i najvažniji znak na ambalaži je svakako Möbiusova petlja, koja je rođena 1970. godine kada je upravo taj znak povjedio na natječaju prigodom Dana planete Zemlje. Autor znaka je Gary Anderson, koji je znak izradio temeljeći ga na 3 načela – smanji, recikliraj i ponovo preradi (engleski takozvani 3R pristup – reduce, recycle, reuse).

 

1984. godine znak je uvršten u katalog znakova standarda ISO 7000, a od 1997. Europska komisija je predložila dodavanje slovnih i brojčanih oznaka, koej se danas koriste.
Princip je vrlo jednostavan. Ispod znaka nalazi se slovna skračenica kemijskog spoja od kojeg je ambalaža načinjena, dok se unutar petlje nalazi i brojčana oznaka. Jedina mana ovog principa jest činjenica da sve te brojeve i oznake treba pamtiti, no na sreću – nema ih baš tako puno i prilično se lako pamte.

 

 

Iako je Möbiusova petlja odavno postala standard za ovakve stvari, iz nekog se razloga potrošači još uvijek zbunjuju sa ovakvim simbolima. Iako je i ovakav način označavanja propisan, potpuno je nepotreban, jer ima potpuno isto značenje kao i Möbiusova petlja, samo za njega zna još manje potrošača.

 

Vrlo sličan znak ovome je znak za povratnu naknadu, no na njemu je uvijek ispod napisano slovima “povratna naknada”, uz dodatak iznosa iste (u Hrvatskoj 50 lipa).

 

Ovaj pak znak znaju vjerojatno svi, jer je njegovo značenje prilično očigledno. Proizvođač ovim znakom daje do znanja potrošaču da praznu ambalažu stavi u košaricu za otpatke, odnosno da ju ne baci prvom prilikom na pod. Neke države čak uvjetuju stavljanje ovog znaka na proizvode za njihovo tržište.

 

Pojavljuje se u mnoštvu oblika, ponekad zaokružen sa zaobljenim kvadratom.

 

 

 

Još jedan vrlo učestali znak za koji puno ljudi ne zna. Ovim znakom proizvođač obavještava potrošača da je on ili uvoznik, platio propisanu novčanu naknadu na račun organizacije za gospodarenje ambalažnim otpadom. Ta bi organizacija tada u pravilu trebala osigurati pravilno gospodarenje ambalažnim otpadom.

 

Ovo su, kao što sam već napomenuo, bili neki najosnovniji znakovi koje susrećemo na gotovo svakoj ambalaži. One malo “naprednije” navesti ću u nekom od sljedećih nastavaka.