Ambalaža – što je to?

Ponekad se zaista začudim koliko je ovaj pojam zanemaren u marketinškoj literaturi, ali i u svijesti potrošača. Ambalaža je zapravo dodirna točka proizvođača i potrošača, a posebno je relevantna kod proizvoda široke potrošnje. Osim što sama po sebi doslovno predstavlja proizvod krajnjem kupcu, ona je i alat marketinške komunikacije.

 

No što to zaista jest ambalaža? Sljedeću definiciju ističe Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, NN 97/2005:

 

Ambalaža su svi proizvodi bez obzira na materijal od kojeg su izrađeni, a korišteni su za sadržavanje, čuvanje, rukovanje, isporuku i predstavljanje robe, od sirovina do gotovih proizvoda, od proizvođača do korisnika ili potrošača.

 

Ambalaža su i nepovratni predmeti uporabljeni za namjenu iz gornjeg stavka, kao i pomoćna sredstva za pakiranje, koja služe za omatanje ili povezivanje robe, pakiranje, nepropusno zatvaranje, pripremu za otpremu i označavanje robe.

 

Isto kao što je kod upoznavanja živih bića, vanjski izgled igra popriličnu ulogu, barem pri prvome dojmu; tako i na proizvodu prvo vidimo ambalažu, koja nas može privući ili odbiti. Dobra ambalaža predstavlja sinergijski rad na poljima istraživanja tržišta, dizajna, oglašavanja, čak i psihologije. Sve je to doslovno upakirano u … pakiranje.

 

Ponekad ambalaža ima relativno zanemarivu ulogu. Na primjer kod kupovanja televizora, u nekim slučajevima nećemo ni znati kako pripadajuća ambalaža izgleda, a ako ćemo je i vidjeti, nakon transportiranja robe, vrlo vjerojatno ćemo je se brzo riješiti.

 

S druge strane kod proizvoda širok potrošnje, osim što ćemo proizvode i nemali broj puta birati po ambalaži, neke će nas ambalaže služiti u cijelom životnom vijeku proizvoda. Na primjer, čaj ćemo vrlo vjerojatno držati u pripadajućoj kutiji s kojom smo ga dobili, dok god ga koristimo. Zbog toga je vrlo bitno da je spomenuta kutija načinjena od kvalitetnog materijala.

 

VIEW model

 

Počevši od prekosutra, u ovoj rubrici ću analizirati razne ambalaže, s naglaskom na domaću, novu ili redizajniranu ambalažu. Usporedbu ću vršiti pomoću takozvanog VIEW modela, koji u sebi utjelovljuje visibility, information, emotional appeal i workabillity. Ukoliko znate engleski, vjerojatno vam je sve već jasno.

 

Visibility podrazumijeva vidljivost i mogućnost primjećivanja. Odnosi se na elemente koji privlače pažnju.

 

Information su naravno informacije. Upute za uporabu, slogani, dodatni sadržaji, izjave o štetnosti, itd.

 

Emotional appeal odnosi se na privlačnost s naglaskom na emocijama – elementi ambalaže koji potiču nostalgiju, prestiž, eleganciju, itd.

 

I zadnje, ali ne i najmanje važno je Workability ili funkcionalnost, koja obuhvaća zaštitu proizvoda, jednostavnu uporabu i pohranjivanje, utjecaj na okoliš, itd.

 

Gotovo je nemoguće stvoriti ambalažu koja zadovoljava sve kriterije VIEW modela, iz razloga što se elementi čine presjeke jedni drugih (npr. previše informacija vrlo često znači i loš dizajn). Upravo zbog toga je zanimljivo vidjeti kako različiti proizvođači rješavaju te probleme.

 

Neću si davati nikakve kvote o tome kada ću i koliko pisati (jer to obično ne završava slavno :D ), već ću analizirati proizvoda koje zapazim kao relevantne. Počinjemo od srijede s nečim slatkim i narančastim :) 

 

No jedan je segment ambalaže zaista potpuno zanemaren, a to su znakovi na ambalaži. Ispunjavajući jednu anketi od prije otprilike godinu dana, zaista sam se iznenadio koliko zapravo znakova koji se vrlo često nalaze na ambalaži, ustvari ne znam.

 

Često jednostavno ne razmišljamo, ili pak mislimo da su ti znakovi ispisani za nekog drugog, no oni su zapravo tamo zbog nas – potrošača.

 

Upravo zbog toga, u sutrašnjem članku nabrojati ću neke od najvažnijih znakova istaknutih na ambalaži, naravno uz njihovo objašnjenje.