Kako postati epidemiolog u 4 laka koraka

Pandemija je i nemaš što za raditi? Zatvorili su birtije u koje zalaziš svaki dan nakon posla na koji iako ne ideš, a rad od doma ostavlja ti višak slobodnog vremena? Ti si kao stvoren za još jednog epidemiologa. No, da je epidemiolog biti lako, epidemiolog bi bio svatko. Srećom, u ovom članku saznat ćeš točno što ti je sve potrebno da postaneš onaj tko će u ovoj situaciji bez presedana ostalima govoriti što i kako.

Faza 1: Sam svoj (majstor) epidemiolog

Pereš ruke, nosiš masku, paziš da osobi ispred sebe na delikatesi u Konzumu ne dahćeš za vratom. Misliš si “dobar sam”. Pa nije to tako teško. Mogao bih više.

Faza 2: Epidemiolog svojim bližnjima

Iskreno, prvu fazu prolazi skoro svatko. Sad ćemo vidjeti kakav zapravo imaš potencijal. Počinješ čitati dnevne portale. Čitaš i druge epidemiologe. Upijaš znanje. WebMD ti se otvara kad upališ preglednik. Čitaš o prijašnjim virusima. Pamtiš trivije poput one zašto se Španjolska gripa zove Španjolska gripa. Kako svake godine zrakom kola 4 koronavirusa. Znaš da je COVID-19 bolest, a SARS-cov2 virus. Pogledao si sve dokumentarce na Netflixu na tu temu. Spreman si. Ali počinješ lagano.

S roditeljima na nedjeljnom ručku. Možeš s trivijama koje smo spomenuli. Ako ti se ne nasmiju u facu, spreman si. Ako da, vježbaj još.

Sljedeći korak su kolege s posla na čik pauzi. Ti ne pušiš jer prakticiraš zdrav život, ali tvoja agenda ionako seže iznad trovanja pluća udisanjem otrovnih plinova. Možeš s time i početi. Educiraj kolege da pušenje povećava šanse za komorbiditete zbog kojih mogu završiti na respiratoru. Baci neku brojku. Neku statistiku. Ako nisi siguran kako početi, samo reci koliko je danas bilo zaraženih. To je uvijek dobar početak razgovora. Ako netko od njih ugasi cigaretu, uspio si. Počinješ utjecati na ljude. Ti si Mikroinfluencer.

Faza 3: Svačiji epidemiolog

Tvoje kolege sad tebe mole da zapališ s njima jer uvijek imaš neku zanimljivu priču ili poučak. Ali ti nemaš vremena. Svaku pauzu od posla koristiš za širenje svog znanja masama. Na Facebooku objavljuješ nekoliko postova dnevno. Koristiš riječi poput prokuženosti i R broja.

Čvrsto zauzimaš stranu, nije bitno koju. Ili si za lock-down ili nisi. Što god odabereš, smiješ se u facu onima koji tvrde suprotno i zatrpavaš ih random grafovima i statistikama koje nemaju baš previše veze s temom, ali izgledaju lijepo. Pljuješ po političarima (osim onih koji ti trebaju). Odabireš saveznika i svako malo ga hvališ. Jer ti si dobar čovjek ipak iza svega. Ljudi te vole.

Mnogi zauvijek ovdje ostanu. U kolotečini monotone i surove svakodnevice koja više nema ni okus ni miris. Ali samo nekima, samo najboljima, otvaraju se vrata slave. Ako si zaista dostojan, jedno jutro index.hr te poziva da im daš izjavu.

Faza 4: Proricatelj budućnosti

Nakon prve izjave osjećat ćeš se sjajno, ali budi oprezan. Proći će i poneka jutra, možda ponekad i dani kad te nitko neće pitati za izjavu. Takvih kao ti jest malo, ali Doris Pinčić Biograd na moru sigurno će pokoji dan podijeliti svoj recept za životnu sreću nakon razvoda.

Ostani jak jer nadomak si nečega što će malo tko ikad iskusiti. Svako jutro čim se probudiš zadereš se “Ide gaaaas” i počneš pisati svoj prvi od desetak Facebook postova u tom danu. Sve si pametniji, a tvoj vokabular evoluirao je do riječi koje čak i ti jedva razumiješ. Rečenice počinješ sa “i ovo sam predvidio”. Zovu te u Dnevnik, zove te Šprajc, zvala bi te i Danijela Trbović da još ima emisiju. Ili ima? Onda Željka Ogresta. Jer ti proričeš budućnost. Znaš točno koliko će biti zaraženih i mrtvih u bilo kojem datumu koji ti zadaju.

Smiješ se frendovima iz osnovne. Zoveš mamu. Uspio si. Ti nisi epidemiolog. Ti si epidemiobog.

Ovaj tekst je satiričnog karaktera. Svaka sličnost sa stvarnim osobama posve je slučajna. Perite ruke, držite razmak, nosite masku, slušajte prave epidemiologe.