Arena Centar – uranjeni božićni ukrasi i nekoliko novih modnih marki

Treba li nam uopće još jedan šoping centar?! Isto ovo pitanje sam si postavio prije godinu dana kada sam pisao o otvaranju Westgatea, pa i mjesec dana prije toga pri otvaranju Garden mall-a. Nakon ovog prilično logičnog pitanja, automatski se postavlja i ono drugo: jesu li kreatori Arena Centra bilo što naučili na tuđim pogreškama? Iskreno, teško je reći. Priča ide ovako.
 
Budući da nisam liječeni šopingholičar, nisam dobio pozivnicu za VIP uzvanike pa sam, kao i ostali građani drugog reda, centar posjetio dan kasnije. Vrativši se s faksa, prolistao sam netaknute novine koje je moj otac ritualno ostavio na kuhinjskom stolu nakon dolaska iz noćne smjene na zagrebačkoj Hitnoj pomoći. Novine uvijek listam od stražnje strane, budući da tamo nekako lakše podnosim žutilo. Nakon par kratkih sadržaja višestruko repriziranih filmova, još malo žutila i 10 do 15 stranica nogometa, nailazim na nešto zanimljivo – oglas džepne Sonyeve kamere (koju ću recenzirati u nekom od sljedećih postova) koja je snižena sa 1199 na 599 kuna (hvala Bogu na ugovornim obvezama trgovina prema centru na dan otvorenja). Kako da već duže vremena planiram kupiti sličan proizvod, nakon 5 minuta provjere guglanjem, krećem put Arena Centra.
 
 

Izvanredna linija samo za posjetitelje centra

 
Budući da se kao baš slučajno na isti dan događao koncert od Lady Ga-Ge (se tak piše?), teoretski se automobilom bilo lakše popeti na Mt. Everest i naći parking, nego isto učiniti na Laništu. Stoga sam se odlučio na kombinaciju standardnog javnog prijevoza i izvanredne autobusne linije, aktivirane samo za potrebe planetarno popularne pjevačice i šoping centra Zagreba.Posebno me nasmijao citat iz podnaslova koji sam čuo na radiju… još da me i zetovi kontrolori legitimiraju i pitaju kamo idem – LOL.
 
I zaista, linije buseva bile su bolje organizirane od japanske mafije. U polupraznom busu, za 10-ak minuta sam od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma, došao do famoznog Arena Centra.
 
Već sam na prvu ruku imao problema pješačenjem od autobusne stanice do samog „centra“, pri čemu sam hodao po šljunku, blatu, probijao se između automobila na parkiralištu, te na kraju nepotrebno produljivao svoj put nekoliko desetaka metara, dok su ostali bez imalo razmišljanja gazili i preskakivali tek zasađene stabljike nekog grma koji im se potpuno nelogično našao na putu.
 
Pred ulazom me dočekao vodoskok onog „modernog“ neograđenog tipa, koji kao da zove vašu zaigranu djecu i kućne ljubimce da protrče kroz mlaz vode, i u ovo već (barem bi tako trebalo biti) prohladno vrijeme zarade upalu pluća. Čak i ukoliko ste svoju djecu dobro odgojili, „sretni dobitnik“ bi mogli biti i sami, jer je površina ovog vodoskoka toliko velika, da je uz malo veću gužvu i nalet vjetra gotovo nemoguće proći nepoprskan. No pustimo ove sitne tehnikalije, oni pametni ionako dolaze u centar automobilom i parkiraju se na jedno od 3 tisuće parkirnih mjesta.
 
Već na ulazu me dočekuje standardna početnička greška svih centara u kojima sam dosad bio – na otvorenjima se dijeli barem 10 puta više letaka i ostalih promotivnih materijala, a nikome nikad ne padne na pamet da za tih par dana angažira barem nekoliko čistača više.
 
Ulazak u sam centar nije me impresionirao, jer predstavlja copy-paste svih trgovačkih centara do sada. Sve one „fancy“ stvari po prvi puta viđene u Garden Mall-u i Westgate-u, poput vodoskoka i palmi unutar centra, nalaze se i ovdje. Ne bi li bilo logično da „novi centar Zagreba“ ponudi nešto inovativno?
 
 

Veličina je bitna?

 
Centar jest velik, ali nije kao Westgate (175 tisuća naspram 226 tisuća kvadratnih metara). No glavna stvar zbog koje ćete poželjeti doći u Arena Centar su ekskluzivne modne marke (namjerno ovdje nisam napisao „brandovi“ jer imamo dobru hrvatsku riječ za to), koje nažalost ne mogu nabrojati jer web stranica Arena Centra o tome, kao ni o ostalim stvarima poput posebnih ponuda, događanja, najobičnijeg kontakta ili adrese (helou… adrese!!!) ne nudi nudi apsolutne nikakve informacije. Mogu tek ovako iz glave reći da sam vidio Gap i još nekoliko modnih marki za koje sam prilično siguran da ih nema u Hrvatskoj, no nažalost nisam im zapamtio ime, uzdajući se u blagodati interneta (kako li sam samo bio u krivu…).
 
Pohvalio bi tek uniforme radnog osoblja (posebno ženskog ^^), te činjenicu da je na ulazu u svaku trgovinu stajao formalno odjeveni zaštitar sa značkom oko vrata.
 
Što zaključiti na kraju? Šoping centar kao i svaki drugi, no ovaj bi mogao doživjeti veću popularnost od Westgatea koji zapravo uopće nije toliko daleko, ali je dovoljno daleko da bude daleko (see what I did there? :D ). Isplati se otići tek toliko da vidite uranjene božićne ukrase, ugrabite neki proizvod s promotivnih popusta uoći otvaranja, ili pak kupite neki od proizvoda modnih marki koje inače ne možete u ovom dijelu Balkana.
 
Evo i par fotografija za kraj – uživajte :)