Sretno vam Valentinovo

Došao nam je najljepši dan u godini. Dan kada nam se osjećaji vezanosti bude i traže svoju voljenu osobu kao otvoreni i tek propupali cvijet uranjale zrake proljetnog sunca. Dan kada svojoj voljenoj osobi, ili samo simpatiji, pokazujemo koliko je zaista volimo.
 
Ukoliko ste mislili da ću članak nastaviti u ovom tonu, očito me dovoljno ne čitate. Da, došao je i taj „najljepši dan“… ili da se bolje izrazim – mjesec, jer prodavači vjerojatno nisu bili zadovoljni rezultatima postignutim duplo višom cijenom ruža 14. veljače, već su tu gestu odlučili proširiti na cijeli, srećom najkraći mjesec u godini. Otvaraju se posebni kanali na radiju, pokreću posebne nagradne igre, dijele bezbrojni promotivni materijali, te naravno sugeriraju pokloni.
 

Što se prodaje

Nažalost (ili pak nasreću) imam par godina malo starije podatke iz SAD-a. Danas su oni očigledno još više u korist konzumerističkog društva. Tog famoznog 14. veljače, dolje nabrojene industrije jednostavno dobiju krila, te bezobrazno i beskompromisno iskorištavaju sve oblike temeljnog ljudskog osjećaja.
 
Samo u Americi naime postoji 1170 lokacija gdje se proizvodi čokolada, koja je 2006. godine ostvarila promet u vrijednosti od gotovo 14 milijardi američkih dolara.
 
Samo u veljači 2008. Godine, amerikanci su potrošili više od dvije i pol milijarde američkih dolara za nakit.
 
Statistike također pokazuju da se najviše prodaju upravo pisane čestitke, na koje je iste godine samo u tjednu uoči Valentinova, potrošeno oko milijardu i pol američkih dolara. Odmah iza toga su ruže sa oko pola milijarde, što u protuvrijednosti iznosi oko 90 milijuna ruža.
 

Would you be my valentine

Ako živite u Americi, i slučajno nemate s kim uživati u konzumerističkim orgijama kupovanja svega što je rozo ili crveno, za vas će se do sljedeće godine pobrinuti više od 900 dating servisa.
 
I ne znam da li sam se jadnije osjećao kada za ovaj „tako poseban dan“ nisam imao nikoga, ili danas kada u sretnoj vezi, a potrošačko društvo iz mene radi budalu.
 
Što reći na kraju. Ako nemate svoju bolju polovicu, ugasite radio i televiziju i izdržite još koji dan. Ako pak imate, učinite isto, i volite srcem, a ne novčanikom.