Što je zajedničkio iPadu i triciklu?

Prije par tjedana napisao sam blogpost o iPadu, ali sada kada ga čitam, više se s njim ne slažem. Zapravo ni sam više ne znam gdje stojim s ovim čudnovatim proizvodom, ali mogu reći da su mi silni reviewovi donekle iskristalizirali barem okviran svjetonazor što se njegove kupnje tiče.

Kao prvo, okanio sam se hejtanja, jer mi  više jednostavno nema smisla. Ako pogledamo povijest, ista se stvar događala sa svakim Appleovim proizvodom, a uz malo karikiranja lagano dobivam osjećaj da su i Edisona zadirkivali kad je izumio žarulju, u stilu – „LOL kaj će ti to?!“.

U nadi da ću konačno dokučiti čemu zapravo služi iPad, napravio sam jednu jednostavnu i sasvim hipotetičnu usporedbu. Recimo da trenutno imam posao, ženu i djecu. Živimo u dvokatnici u predgrađu. Imamo obiteljski automobil. Osim njega, posjedujem i motor, s kojim se nekad iz gušta provozam, ili čak odem na posao ako je lijep dan.

I tako mi živimo u idili sve dok jednog dana na Discoveryu ne vidim one brkate Redneckse kako slažu neki #epic tricikl u kultnoj seriji American Chopper. Odmah se zaljubljujem i poželim kupiti isti, no hoću li ga zaista kupiti? Malo vjerojatno. Trebao bih imati priličnog viška financijskih sredstava da se odlučim na takvu egzibicionističku investiciju. Istina, motorkotači tricikli stvarno su fora, jako lijepo izgledaju, stabilni su, zabavni za voziti, na stražnja dva mjesta odlično pristaju 2 prsate plavuše u bikinijima s uzorkom  američke zastave (što mi neće koristiti jer sam oženjen, ali lijepo je znati da postoji kao opcija :D ), ali jednostavno ostaje vječno pitanje, kako tu luckastu želju pretočiti u potrebu?

Kod iPada je stvar skoro identična. iPad je stvarno zabavan proizvod, na njemu čete moći raditi mnoštvo ultra cool zabavnih stvari, od kojih će čak neke biti i korisne, no ponovo se nameće pitanje – treba li vam to?

Drugim riječima, trenutni kupci iPada spadaju u entuzijaste koji će zasigurno taj proizvod znati iskoristiti u njegovom punom potencijalu, ali pravo, ali hoćete li si s time zaista olakšati ili otežati život?

Primjerice, pretpostavljam da sa sobom uvijek imate mobitel. Većina vas sa sobom nosi i laptop. A sada ćete nositi i još jedan uređaj, naprosto zato jer neke stvari još uvijek jednostavno nećete moći obaviti bez laptopa.

U prvom tekstu o iPadu koji sam napisao, koji očito nikad neće ni vidjeti svjetlo dana, ismijavao sam nejgovu funkcionalnost pri pisanju teksta,  naprosto zato jer nisam znao da postoje dock i tipkovnica. No i sada se pitam kakva je ustvari korist od docka i tipkovnice, kada ukoliko koristite (još k tome i originalnu) futrolu, morati ćete svoj iPad svaki puta vaditi iz nje ukoliko želite svoj uređaj koristiti kao običan prijenosnik i na njemu tipkati neki tekst.

I sad kad malo bolje pogledam, ovaj tekst mi i nije previše različit od prvoga, ali barem sam shvatio suštinu priče. Neki iPad kupuju tek toliko da budu posebni. Ne znaju ih koristiti i ostatak  „smrtnika“ gledaju s visoka. Njih zovemo iPederi.

S druge strane, imamo korisnike koji će zaista svoje iPade znati i htjeti iskoristiti, a višak novaca će dati, između ostaloga, i za komfor listanja iBookova, baš kao što ću ja u svojoj hipotetičnoj budućnosti možda i kupiti tricikl i uživati u dubokom zvuku motora i vjetru u kosi.

[ad#ad-2]