Od čega se sastoji svaki reality show?

Potaknut nedavno započetom novom sezonom jednog od gro takozvanih reality show-ova, odlučio sam podijeliti s vama, svoj stav o ovom zanimljivom televizijskom formatu.

Prvi se reality show održao naravno u Americi, još davne 1972. godine. Mi smo s druge strane, našu Ameriku otkrili nekih 30-ak godina kasnije, te odonda polako ali sigurno istiskujemo kvalitetan program sa TV ekrana.

No neću sada bacati „H8“ na TV kuće i ljude koji stoje iza toga, a sigurno mi ne pada na pamet spominjati anonimuse  koji se u njima pojavljuju. Pokušati ću ukratko analizirati šprancu po kojoj se svaki show ovakve vrste odvija. Krenimo redom.

 

Prvu stvar koju ćete napraviti je osigurati krov nad glavom za sve vaše kandidate. No to nikako ne smije biti obična kuća, jer u tom slučaju opasnu alternativu predstavlja „lurkanje“ dalekozorom u dnevnu sobu vaših susjeda. Kuća mora biti zadnja riječ tehnike, ili pak totalna jazbina, kakve bi se posramili i najortodoksniji Amiši. Kada ste odabrali kuću, u nju morate postaviti još samo kamere. Ovo je prilično težak posao, jer kamere su skupe, a opet treba pokriti i najmanji kutak ženske kupaonice, kako bi takozvani „power-useri“ kabelske televizije došli na svoje.

 

Kada ste sve to obavili, morate još samo naći kandidate. Ovo je možda i najteži dio cijelog procesa priprema iza kojeg vjerojatno stoji opasan tim psihijatara, sociologa, i PR stručnjaka. Pravilan odabir kandidata zagarantirati će vam kasniji uspjeh u show-u (čitaj – gledanost).

Svaki reality show uglavnom se sastoji od petnaestak kandidata, koji se dijele na sljedeće članove.

Tipičan reality show mora posjedovati barem 3 djevojke “narušenog morala”, koje će već od prve minute začiniti show i podizati gledanost muškog dijela zbog očitih razloga. Nakon vrlo kratkog vremena, podići će gledanost i ženskog dijela publike, te zasjesti na prvo mjesto među temama nedjeljnih trač partija uz kave s prijateljicama, s temom „jesi vidjela onu kur#$%&#*?!“. Tijekom show-a, jedna od ovih djevojaka, nametnuti će se kao vodeća, te tako ući u finale.

 

Osim njih, u kući se obično nalazi i nekoliko žena koje pokušavaju održati tempo sa spomenute 3, ali ne uspijevaju, te kao takve bivaju izbačenima tijekom show-a.

U toj se skupini nalazi i jedna „alternativka“, koja već poslovično svojim drugačijim gledanjima na svijet unosi malo svježine u show. Nažalost alternativka obično biva brzo izbačena, zbog kroničnog nedostatka glasačkog tijela.

Muški dio kandidata dosta je drugačije koncipiran. Uvijek mora postojati alfa muškarac. To je sportski tip, spreman na sve, uvijek probava nove stvari  i živi od danas do sutra. Nije pretjerano inteligentan, ali svoj će doprinos dati showu u obliku, kako to sami alfa muškarci vole reći – „rađenju sr%$#“. Osim alfa muškarca, analogno ženskoj skupini, u kući se nalazi i nekoliko sljedbenika alfa mužjaka, koji zbog svoje nedovoljne dominantnosti, bivaju izbačeni prije kraja showa. Uz nabrojane, obavezni muški kandidat  je i pripadnik gay populacije. Budući da ga većina smatra simpatičnim, on će također preživjeti sve eliminacije do zadnjeg kruga, kada će opasno konkurirati pobjedniku.

 

Među muškim kandidatima obavezno i postoji takozvani normalan kandidat, obično sa završenim visokim obrazovanjem, koji nakon nekog vremena shvati u što se upleo i samovoljno izađe iz show-a. Ukoliko se pak radi o celebrity koncepciji show-a, ova radnja spada u klasičan PR stunt, gdje se osoba koja izađe iz show-a, u njega se obično vraća nekoliko tjedana kasnije, kako bi popravila mogući pad gledanosti.

 

Kad smo već kod celebrity-a, ukoliko je show baziran na njima, uz sve postojeće modalitete, dodaju se i sljedeći.

 

Većinu muškog dijela kandidata čine propali pjevači, tek je manji dio pjevača u usponu, a još manje je kandidata koji se zaista trenutno bave pjevanjem.

 

Kod žena je situacija vrlo slična, samo se umjesto pjevača pojavljuju pjevačice i manekenke. Ukoliko pak kandidatkinje nisu sigurne što su zapravo, jednostavno se klasificiraju kao celerity-ji (ovo vrijedi i za muškarce).

 

Bez obzira o kakvom je show-u riječ, u finale uvijek ulaze dominantna žena i muškarac, te pripadnik gay populacije. Budući da većinu glasačkog tijela čine djevojčice od 14 do 16 godina,  u toj situaciji, uvijek pobjeđuje alfa muškarac.

 

[ad#ad-2]