Tehnološka čuda u 2010.

Mnogi analitičari uvjeravaju nas da će 2010. godina biti jako zanimljiva, posebice u tehnološkom aspektu. U ovom postu pokušati ću nabrojati stvari za koje mislim da će dominirati u 2010. Pa krenimo redom.

 

3DTV

Iako sam i osobno bio uvjeren kako se radi o prilično novoj tehnologiji, 3D prikaz slike počeo je otprilike paralelno fotografijom, otkrićem stereoskopa 1844. godine. Nakon toga je naravno uslijedio niz čestih preinaka, ali već i za vrijeme drugog svjetskog rata, stereoskopi nisu baš bili rijetkost. Paralelno s tehnologijom napredovala je i kinematografija, pa je tako prvi 3D film prikazan 1922. godine, a već 1935. godine i prvi 3D film u boji.

U zadnje vrijeme 3D filmovi u kinima sve su češća pojava, ali iznenadila me vijest kako neke televizije već sredinom ove godine planiraju početi emitirati 3D televizijski program. Za to će nam naravno trebati novi televizor i posebne naočale, ali zabava je zajamčena.

 

Očekivano, i Sonyev PS3 morao je u korak s konkurencijom, pa su i iz japanskog tabora najavili kako će uskoro izaći prve igre u 3D-u, a za puno uživanje trebati će samo nadogradnja software-a (uz naravno već kupljene naočale i TV).

Glavni problem prodavačima ovdje predstavlja komercijalizacija ovog sasvim novog tehnološkog rješenja, jer kako npr. s gostima uživati u 3D bježanju od dinosaura iz vašeg dnevnog boravka? Ne bi li tada trebali kupiti još nekoliko ne baš jeftinih naočala?

Ipak, veliki igrači su ovdje kao i uvijek prilično samouvjereni i tvrde kako će već krajem godine već dosta nas imati 3DTV.

 

Tableti

tabletO njima je već skoro sve napisao sve napisao moj kolega Mihael Šanko u svom postu Tablet revolucija, a netokracija.com nas gotovo svakodnevno izvještava o novinama iz ove tehnološke domene, pa ja ovdje zaista nemam puno za dodati.

Trenutni zaključak na ovu temu glasi da se još uvijek razvija software koji bi ova tehnološka čuda učinio prikladnima za korištenje. Ipak, negdje oko sredine godine mogli bi očekivati rapidan rast u broju korisnika ovakvih uređaja.

Nadajmo se samo da ovo neće postati segment šmink-bling uređaja za snobove zbog kojih će Lui Vuitton ugrađivati posebne pretince u nove modele svojih torbi.

 

Mobiteli naši svagdašnji

Danas mi je naprosto nezamislivo koristiti mobilni telefon koji nema pristup internetu. U tom pogledu očigledno djeluju i proizvođači, što se očituje i na trenutnoj ponudi. Ogroman touch-screen je nezaobilazan, a QWERTY-a se uporno drži još samo Blackberry, skupa s ponekim modelom nokije i HTC-a. Klasičnih mobitela s tipkama na brojevima uskoro vjerojatno više neće ni biti.

I dok si Google veliča vlastiti ego sa Nexusom One, Apple-ovi inžinjeri u nekom skrivenom bunkeru projektiraju novi model iPhone-a koji će Nexusa stjerati u mišju rupu.

[ad#ad-2]

 

Čitači elektroničnih knjiga

ereaderElektronički papir, malo je mlađa inovacija koja datira iz 1970. godine kada ju je pod okriljem Xeroxa otkrio Nick Sheridon.  Taj prvi elektronički papir zvan Gyricon, Xerox više ne proizvodi, ali njime stvara gomilu novca izdajući licencu drugim proizvođačima.

Na CES-u, sajmu potrošačke elektronike, koji se ovih dana održava u Las Vegasu, dogodila se invazija e-čitača svih vrsta. Već je sada sasvim sigurno da ona prva generacija e-čitača s monokromatskim ekranima nikad neće zaživjeti.

Jedini potencijalni problem ponovo se javlja u plasmanu proizvoda i njegovom interferencijom s spomenutim tabletima. Naime, e-čitači koji će uskoro poplaviti i naša tržišta, prilično su slični ovim „golemim iPhone-ima“. Novije generacije posjeduju čak i 3G module, no sve u svrhu potencijalne kupnje e-knjiga.

 

Lokacijski orijentirane društvene mrežegowalla

Sve je počelo s Gowallom, a onda su me oni iskusniji ispravili da je zapravo počelo s Foursquare-om. Bilo kako bilo, oboje su kako podnaslov kaže lokacijski bazirane društvene mreže, ili kako su neki jednostavno sročili – igre. Foursquare je prije par dana postao dostupan i u Hrvatskoj, ali kao i Gowalla, podržava tek nekoliko mobilnih platformi.

No unatoč ne baš velikom entuzijazmu programera, kako su stvari krenule, u 2010. bi vrlo lako svi mogli trčkarati po okolnim kafićima, dućanima i ostalim „točkama interesa“ obilježavajući svoj teritorij.

 

Minijaturne HD kamere

Otkad je Youtube u HD-u, otvorio je jedan sasvim novi dio tržišta, čiji pripadnici žele kamericu koju će uvijek nositi sa sobom, s koje će moći u bilo kojem trenutku, jednostavnim spajanjem na računalo, uploudati video zapis na svoj profil na youtube-u. Proizvođači su im naravno uslišili želje, ali i popljuvali sami sebe, dokazavši nam kako za HD zapis ipak nije potrebno izdvojiti 5-6 tisuća kuna.

Situacija će se vjerojatno razvijati kao i kod fotoaparata. Tržište kompakata će procvasti, a profesionalne kamere približiti će se običnim potrošačima.

 

I to je otprilike to. Sve u svemu, 2010. Biti će zanimljiva godina u tehnološkom svijetu. Ukoliko izađe nešto revolucionarno, moći ćete o tome pročitati ovdje, a za dnevni update preporučujem naravno još jednog mog kolegu – gadgeteriju.