Zašto je Apple toliko uspješan

Iako je ova američka IT kompanija skoro bankrotirala krajem prošlog i početkom ovog tisućljeća, karizmatični ju je CIO pod čijim je vodstvom još i danas, ne samo uspio vratiti na pravi put, već učiniti jednim od najuspješnijih brandova ovoga vijeka.

No koja je to magična formula pomoću koje Steave Jobs sve što takne pretvara u zlato? Zašto, barem kod nas, ta famozna „jabuka“ čak i pri samom spomenu stimulira određenu dozu strahopoštovanja? Mislite li da nije tako, razmislite na trenutak.

Sa maksimalnom dozom objektivnosti, slijedom tehnoloških događanja u proteklom desetljeću možemo zaključiti sljedeće: postoji mp3 player i postoji iPod; postoji mobilni telefon i postoji iPhone; postoji tablet računalo i postoji iPad; te konačno, postoji PC i postoji Mac.

Još vam nije jasno o čemu pričam? Pogledajte onda serijal Apple-ovih video oglasa. Već u samom sloganu tvrtke (Think different), Apple najjasnije komunicira što zapravo jest.

Inovativan

Inovativnost je Apple-u u malom prstu. I prije su bili inovativni, ali predstavljanjem prve generacije iPod-a počelo je neko novo doba. Dosta nas je već tada imalo svoj prvi mp3 player, ali iPod je bio nešto sasvim drugačije i zapravo neusporedivo. Isto se ponovilo s iPhone-om, a upravo se događa i s iPad-om. Apple uporno nastavlja razrađivati segmente postojećih proizvoda, stvarajući time zapravo sasvim nove, inovativne proizvode.

Prva verzija iPoda i skoro desetljeće kasnije, predstavlja odlično dizajnersko rješenje

Samopouzdan

I baš pri svakom novom predstavljanju, uz nebrojene pohvale i divljenje, gotovo istom kvantitetom javljaju se i kritike, ali upravo ovdje leži glavni ključ Apple-ova uspjeha. Što god šira publika, korisnici, ili pak IT stručnjaci pričali o Apple-u, on će uvijek zadržati svoje tvrdokorno samopouzdanje.

Drugačiji

Samopouzdanje samo potvrđuje činjenicu da se Apple uopće ne boji biti drugačiji. Uostalom, ta je ključna riječ utkana u već spomenuti legendarni slogan smišljen još daleke 1997. godine. Apple svoj brand gradi upravo na različitosti.

Zanimljiv / privlačan

Uobičajeno je dosadno. Različito je skoro po definiciji zanimljivo. Mnogi se za Apple odlučuju iz razloga što im je dosadila upravo ta uobičajenost PC računala. Iako to svi nevoljko priznajemo, ljudska bića imaju urođenu potrebu biti na ovaj ili onaj način posebna. Velika se većina potrošača, kada za to ima financijske uvijete, pokušava diferencirati iz mase, i time zadovoljiti svoje društvene potrebe. A kada zadovolji svoje potrebe i diferencira se, potrošač postaje…

Pametan

Znam da se sad već većina hvata za glavu ili jednostavno ležerno zatvara članak. Naravno da s Apple proizvodima nećete realno postati ništa pametniji, ali Apple će vas uvjeriti da jeste. Upravo je to jedan od ciljeva koji ću detaljnije razraditi u idućem članku.

I samo da znate, vaš autor ne piše po fancy tanašnoj bijeloj tipkovnici, na stražnjoj strani monitora mu ne svijetli poluodgrižena jabuka i u prosjeku se barem jednom mjesečno druži s „trojancima“… ali možda jednog dana :)

[ad#ad-2]